Despre proiectul Suflet în Culori:
Ştiaţi că data de 2 aprilie este a fost declarată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului?
De circa șapte ani, în preajma acestei zile, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism din București, cu susţinerea Kaufland România, și-au adunat forțele pentru a desfășura un proiect comun de informare şi conştientizare şi, în acelaşi timp, o campanie de strângere de fonduri în beneficiul copiilor care suferă de Tulburări de Spectru Autist (TSA). Astfel, proiectul caritabil SUFLET ÎN CULORI. Concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism a luat ființă în 2014 ca o îmbinare a dorinței Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură de a oferi sprijin pentru persoanele aflate în dificultate și copiii diagnosticați cu autism din București. Prin organizarea acestui concert caritabil s-a urmărit strângerea de fonduri prin simpla participare a publicului larg la un concert de calitate, contribuind astfel la fondurile necesare susţinerii activităţii Asociaţiei Help Autism din București.
Despre Asociaţia Help Autism – http://www.helpautism.ro
Începând cu anul 2022, cu ocazia concertului de închiderea a turneului național FIORI E COLORI, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cu susținerea Kaufland România, și-a dorit din nou să susțină cauza copiilor cu autism și din alte orașe ale României. Astfel, concertul FIORI E COLORI de la Cluj-Napoca este dedicat copiilor aflați în grija Asociației Autism Transilvania, iar fondurile obținute din vânzarea biletelor sunt direcționate către programele de terapie desfășurate de peste 15 ani în comunitatea clujană.
Despre Asociația Autism Transilvania – www.autismtransilvania.ro
Despre autism:
Tulburarea de spectru autist (TSA), sau autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează comunicarea socială și interacțiunea unei persoane. De asemenea, persoanele cu TSA, au comportamente repetitive, interese și activități limitate. Aceste caracteristici se încadrează într-un „spectru ” variind de la o afectare ușoară până la una severă. În timp ce o persoană poate avea simptome care afectează major capacitatea sa de a efectua activităţile de zi cu zi, alta poate avea doar diferențe moderate, ușor vizibile și puține, deficiențe funcționale. Tulburarea devine evidentă în primii 3 ani de viaţă, cauzele fiind necunoscute.
Incidenţa tulburărilor din spectrul autismului a crescut în mod alarmant. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 88 de copii este afectat (Center for Disease Control and Prevention, 2008). În România nu există statistici oficiale referitoare la numărul cazurilor de autism, dar se estimează că aproximativ 30000 de copii sunt afectati. Având în vedere gravitatea acestei tulbuări, necesitatea abordării copiilor cu autism prin metode terapeutice speciale, care să permită stabilirea interacțiunii cu copilul, devine imperioasă.
Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 88 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Tulburarea de spectru autist poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educaţie. Nu se poate vindeca, dar cu intervenţie terapeutică timpurie intensivă, până la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viaţă independentă.
Fără terapie de recuperare, simptomele autismului se agravează în timp. Din păcate, acest tratament este de durată şi foarte costisitor şi, cel puţin deocamdată, legislaţia din România este deosebit de greoaie si decontarea lui prin asigurările sociale este aproape inexistent.
Iată de ce o campanie de strângere de fonduri se impune, pentru ca tot mai mulţi copii să poată beneficia de terapie adecvată, pentru a reuşi integrarea lor în şcoală şi societate.