Opera FANtastica

Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 – specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator de radio s-a remarcat prin emisiunea Seara de operă: nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de peste 2 decenii și distinsă cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român  (2008). A arhivat zeci de interviuri cu personalități artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câțiva dintre cei mulți care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. Face parte din Juriul Galei Operelor Naționale Române.

A inițiat seratele Opera FANtastica, din dragoste pentru muzica și artiștii de operă, dorindu-și să-i apropie pe cei din urmă de marele public. Mai ales pe acei artiști care sunt mai bine cunoscuți peste hotare decât în propria lor țară. Și le-a adresat, în primul rând, împătimițior de operă. Prin chiar ortografierea titlului – Opera FANtastica – Luminița Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artiști și public, în accepțiunea de artiști – capabili să facă din Operă, prin talentul și efortul lor, un tărâm „fantastic” – și de „Opera–fan” – adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical.

Pentru publicul Operei FANtastica, fiecare serată înseamnă o întâlnire cu Excelența și, în același timp, o întâlnire „de suflet”. Invitații Luminiței Arvunescu fiind nu numai artiști de renume cu o carte de vizită impresionantă ci, în primul rând, modele umane, care au de transmis mai departe importante pilde personale, în special celor tineri. În plus, inițiatoarea proiectului știe cum să combine dialogul cu recitalul muzical live, detaliile din viața privată a invitaților ei cu cele de context, prezentarea de proiecții video cu discuțiile libere cu publicul ei și, esențial, personalitatea artistului-invitat cu atmosfera spațiului în care se desfășoară evenimentul. Căci, „dacă nu ai spațiul care să convină artistului și acea atmosferă care să-l îmbie la destăinuiri cu «miez» și pilde, degeaba ți-ai propus să dialoghezi cu el. Nu vei afla nimic de substanță. Ci vei oferi un recital – probabil de succes, dar atât. Ori, eu mi-am propus ceva mai mult…” – spune Luminița Arvunescu.

 

Seratele OPERA FANtastica reflectate în presă:

Un virus numit OPERĂ – ce fac artiștii de operă în vremuri pandemice
Muzica în pandemie / Un virus numit OPERA
Marina FANtastica
Marina Krilovici – Roșu regal și emoție cât pentru o viață
FANtastica Marina
Ana-Camelia Ștefănescu la seratele muzicale Opera FANtastica
Opera FANtastica printre tablouri de colecție
Când Fantastica nu e doar Opera
Opera FANtastica, o serată de artă
Seratele Opera FANtastica la Muzeul Colecţiilor de artă
Laura Tătulescu la seratele muzicale Opera FANtastica
Roxana Constantinescu la întâlnirile muzicale Opera FANtastica
Leontina Văduva – 30 la Muzeul Cotroceni
Leontina Văduva – 30 de ani de carieră sărbătoriți la Opera FANtastica
Nelly Miricioiu, prima invitată a proiectului Opera FANtastica
După 35 de ani de exil, soprana Nelly Miricioiu cântă românilor

Ediții: